[inny]golf III tdi AFN z modzoną pompą wtryskową 185@377

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • buczer
    Classic
    • 2010
    • 24

troche lepsza widocznosci http://imageshack.us/photo/my-images...olf3afngb.png/

Komentarz

• sagon
      Drive
      • 2011
      • 46

Zamieszczone przez grzegorzp
      nie bardzo rozumiem po co tak robić? jest bardzo ładny tip od ARLa który wystarcza do 250KM na pewno, więc po co takie kanalizacje robić?
      Już pisałem,chcąc wymienić dolot z arla,trzeba przy okazji wymienić przepływkę i puchę powietrza.
      Arl ma większą średnicę obudowy przepływki i rury,na dodatek dolot ma kilka przewężeń.
      A jak ktoś nie chce zmieniać kompletnego dolotu z arla,to może sobie taki custom zafundować,na pewno nie pogorszy osiągów.
      grzegorzp, seryjny dolot z takiego afna też wystarczy spokojnie do 200tu koni,ale czy to musi oznaczać,że nie warto go przerobić?
      11/230/bv43/wydech/wałek/fmic 219/444

Komentarz

• grzegorzp
        Drive
        • 2008
        • 90

moim zdaniem właśnie to oznacza - że nie warto.
        można, ale nie warto

Komentarz

• sagon
          Drive
          • 2011
          • 46

można, ale nie warto
          Czyli nie wiesz,co daje przeróbka dolotu,masz prawo tego nie wiedzieć .

Komentarz

• grzegorzp
            Drive
            • 2008
            • 90

Zamieszczone przez sagon
            można, ale nie warto
            Czyli nie wiesz,co daje przeróbka dolotu,masz prawo tego nie wiedzieć .
            no tak, Ty wiesz najlepiej :roll:

miałem w miarę dłubnięte 1.9tdi alh na pompie 11, wtryskach 230. fmic turbina gt 18/20 (czyli większa od ARL)- dolot ARL więc coś tam wiem, bo coś tam w samochodzie zmieniałem.
            i w mojej ocenie wstawienie takiej kanalizacji jest niepotrzebne skoro za 150-200zł można mieć estetyczny dolot wraz z filtrem i przepływką od ARL, który robi robotę, jest tani i P&P

Więc daruj sobie wycieczki osobiste i podważanie wiedzy, bo po prostu można mieć różne poglądy na jedną sprawę,
            no ale Ty wiesz lepiej bo w końcu masz 185KM i 377Nm :lol:
            na starym dwumasie i seryjnym ICku :szeroki_usmiech :lol: :roll:

Komentarz

• Udesky
              RS
              • 2007
              • 1692
              • Octavia I (1U2)
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

150-200zł można mieć estetyczny dolot wraz z filtrem i przepływką od ARL
              To chyba okazyjnie kupiłeś, sama przepływka to koszt 100 - 200zł. A gdzie cały dolot + pokrywa filtra powietrza. Taki kpl. dolot to tak 400zł.

[ Dodano: Sro 11 Sty, 12 13:19 ]
              150-200zł można mieć estetyczny dolot wraz z filtrem i przepływką od ARL
              To chyba okazyjnie kupiłeś, sama przepływka to koszt 100 - 200zł. A gdzie cały dolot + porywa filtra powietrza. Taki kpl. dolot to tak 400zł.
              W Polsce nie ma kryzysu.
              Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• sagon
                Drive
                • 2011
                • 46

miałem w miarę dłubnięte 1.9tdi alh na pompie 11, wtryskach 230. fmic turbina gt 18/20 (czyli większa od ARL)- dolot ARL więc coś tam wiem, bo coś tam w samochodzie zmieniałem.
                Ja też mam pompę 11,jeszcze lepszą jak ori 11tka/230/turbo arl i podobnie ja Ty trochę w tym silniku pozmieniałem.
                I wiem dobrze,nawet lepiej od Ciebie,że przeróbka dolotu,zwłaszcza seryjnego z afna,ale także z alh,ahf,asv daje znaczną poprawę dynamiki.
                Nie twierdzę tak,tylko dlatego,że gdzieś tak przeczytałem,twierdzę to na podstawie swojego,oraz kilku innych użytkowników,przykładu.

Więc daruj sobie wycieczki osobiste i podważanie wiedzy, bo po prostu można mieć różne poglądy na jedną sprawę,
                Pogląd,to nie to samo,co doświadczenia,trzeba umieć odróżnić jedno,od drugiego.
                Zapytam Cię tak,czy zmiana seryjnego kolektora ssącego z takiego np. ahfa,na ssący z awx-a ma sens,czy może taki swap jest go całkowicie pozbawiony?
                Przecież seryjny kolektor spokojnie ponad 200 koni ogarnie,więc chyba raczej grzebanie przy kolektorach ssących jest bezsensowne.
                Tak samo,jak modyfikowanie innej części układu dolotowego,czyli tego,o czym piszemy.
                A my ciemniacy zmieniamy kolektory licząc na coś więcej .

i w mojej ocenie wstawienie takiej kanalizacji jest niepotrzebne
                Być może aż takiej nie,ale na pewno nie byłoby na niej gorzej,jak na kompletnym dolocie z arla,a może nawet i lepiej.
                Gdyby to trochę ładniej wykonać,dobrać ładne rury,kolanka,wszystko z głową połączyć,to wyglądało by to o wiele ładniej,jak dolot z arla,dodatkowo pewnie coś by tam jeszcze porawiło :wink: .
                Inna sprawa,to posiadaczowi tego auta bardziej jak widać zależało na osiągach,jak na estetyce.
                Ty ze swoim estetycznym dolotem z arla raczej byś większych szans a tą kanalizacją,przy identycznych modach nie miał.

Ty wiesz lepiej bo w końcu masz 185KM i 377Nm :lol:
                Powodzenia życzę w osiągnięciu cyfry 185 na ori pompie 11mm przy 3900 z dawkami 46mg,1.6 bara i 4.5v przy 4000,6mg na nastawniku,na seryjnym smicu i wydechu.
                Raz jeszcze powtórzę,46mg,6mg i 1.6 bara.
                Gdyby nie smic i wydech,bo to były główne przeszkody,jakie nie pozwoliły bezpiecznie przy tej dawce i tym doładowaniu podlać wyżej,to spokojnie ponad 190 przy 4200 by pękło.
                Pokaż mi wykres na 11/230 i 1.6 z dawkami 46mg,6mg na 190+.
                Domyśl śię,jaki mam jeszcze zapas paliwa.
                Z tą pompą,według zapewnień pompiarza,na 230tkach spokojnie na 210 koni.
                Pompa była sprawdzana na stole probierczym i pod kątem wydatków i taką z ahh dosłownie nokautuje.O modyfikacjach w tej pompie pisał nie będę.
                To,że mam aż,albo tylko 185,to wyłącznie wynik zdroworozsądkowego podejścia do tematu kolegi,który to stroił,amatora czip tuningu,dodam.

na starym dwumasie i seryjnym ICku
                Dokładnie,przy temperaturze w dolocie bliskiej 70 stopni :shock: .
                wyobraź sobie wynik z temperaturą o połowę niższą.
                Co do dwuamsa,to zwróć uwagę na wartość niutona przy 2000,to pewnie zrozumiesz,że jednak takie koło u mnie siedzi.

Wiesz,może podasz swój wynik na 11/230/18-20,podając wartości dawek,doładowania,o fmicu i wydechu pisać nie musisz.
                Błyśnij no swoim mega wynikiem na turbinie wydajniejszej od arl.
                Pewnie wyszło ze 195 przy max dawkach :szeroki_usmiech .

Komentarz

• Walus
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 172

Ja miałem pompe 11, turbo arl, 230, i bez malego pierda było 187 po załozeniu kompletnego dolotu z arl było 198Km i 438Nm. Cały komplet kosztował 150zł + plus poźniej korekta. I taki doloci wyglada jakos pod maska a nie kanalizacja. I przestań sie rozczulać bo lipa wyszał z toim dolotem jak masz 185Km. A tak do sprostwania 70% AGR tdi w skodach miąło jednomasy.

Komentarz

• sagon
                    Drive
                    • 2011
                    • 46

Zamieszczone przez Walus
                    Ja miałem pompe 11, turbo arl, 230, i bez malego pierda było 187
                    Nie wiem,czy nie chcesz,czy też może nie potrafisz czytać.Ale pewnie to drugie.
                    Jak już rzucasz cyframi,to PROSZĘ,o podanie kompletnego setapu,czyli dawki,doładowanie,mody.
                    U mnie 190+ na fmicu byłoby bez najmniejszego pierdnięcia przy 4200-4400 :lol:.
                    Bo zrobić 187 można przy 47mmg,można i przy 50,wszystko zależy od stanu układu paliwowego.
                    Dlatego jak już chwalisz się niby takim lajtowymi ustawieniami na 187,to pójdź krok dalej,i podaj wartość dawek i napięcia.
                    Zobaczę,czy faktycznie na takim lajcie zrobiłeś te 187.
                    Czekam już na dane od kolegi grzegorzp,ale się bankowo nie doczekam.
                    Jakoś stracił wenę twórczą.

Zamieszczone przez Walus
                    po załozeniu kompletnego dolotu z arl było 198Km i 438Nm
                    To i ja muszę wsadzić dolot z arla,bo przyrost 11tu koni po samym dolocie,kładzie na łopatki,dosłownie,bez ruszania softu,coś niesamowitego :shock: .
                    Będzie z tym trochę zabawy,ale dla 11tu koni czystego przyrostu,bez korekty softu,będzie warto.
                    Chyba,że pomiar robiony był na innej,niż wcześniej hamowni :P .

Zamieszczone przez Walus
                    I przestań sie rozczulać bo lipa wyszał z toim dolotem jak masz 185Km.
                    Załamałem się,totalnie,normalnie leżę i ryczę :cry: .
                    Przy takich kosmicznych dawkach,celowo ciętych przy 4000,takim doładowaniu,seryjnym smicu,mniejszym jak w octawiach,z temperaturą w dolocie prawie 70stopni,seryjnym wydechu wyszło mi tylko 185 nędznych koni przy 3900.
                    Odechciało mi się żyć :cry:
                    Jak mój wynik ma się do Twoich 187miu koni i nie wiadomo jakiego momentu,pewnie ze 400,uzyskanych przy większych dawkach,więc i wyższym napięciu,pewnie z fmic i być może wydechem.
                    I to wszystko miałeś bez pierda,na nie wiadomo jakich dawkach,przy jakim napięciu i w jakim zakresie obrotowym :szeroki_usmiech .

Jesteś drugą osobą,od której nie mogę się już doczekać wykresu i danych.
                    Takich,jakie podałem w swoim przypadku.

Zamieszczone przez Walus
                    A tak do sprostwania 70% AGR tdi w skodach miąło jednomasy.
                    A co ja mam do tego?
                    Ja mam golfa III z afnem .
                    A w tym przypadku 100% tych aut miało dwumasy :lol: .

Komentarz

• grzegorzp
                      Drive
                      • 2008
                      • 90

cały świat się uwziął na biednego Sagona, :roll:
                      przecież to nie jego wina, że On wie najlepiej, ma najlepiej i jest znawcą tematu :lol:

Komentarz

• sagon
                        Drive
                        • 2011
                        • 46

grzegorzp, daruj sobie te mądrości i ustosunkuj się do tego,o co Cię pytałem.
                        Możesz napisać coś sensownego,czy będziesz dalej rżnął gł..pa?

przecież to nie jego wina, że On wie najlepiej, ma najlepiej i jest znawcą tematu :lol:
                        Co ma niby nie być tą moją winą,bo już za Tobą nie nadążam?
                        Ja bym chciał,żebyś mi pokazał,jakim to Ty jesteś znawcą,przedstawił swój wynik,opisał co i jak,bo poza setupem niczego konkretnego nie przedstawiłeś :P .
                        A do powiedzenia masz niemal tak samo dużo,jak Twój kolega,który po samej wymianie dolotu uzyskał aż 11 koni bonusa.
                        Wiesz,jak dyskutujemy na temat modzenia,to wypadało by,żebyś jako wybitny znawca poparł swoje teorie dowodami,a nie zachowywał się jak szczeniak,któremu ktoś zabrał kość.
                        Jeżeli sagon pisze,że zmiana dolotu w golfie III afn daje odczuwalne rezultaty,to nie pisze tak tylko dlatego,żeby zaistnieć w temacie,jak ma to miejsce w Twoim przypadku.
                        A to,że uzyskałem tylko nędzne 185 koni,podczas gdy Twój kolega aż 187,to bardziej zasługa delikatnego softu,oraz kilku innych ważnych czynników,niż wina dolotu.
                        Jednak czytając post Twojego kolegi muszę stwierdzić,że mój dolot niestety,muszę to przyznać jest kompletnie do du..y :cry: ,bo nie uzyskałem na nim aż 11tu koni przyrostu,BEZ RUSZANIA SOFTU :lol: ,jak miało to miejsce u Twojego kolegi.Poprawił się niuton,znacznie,ale mocy to za wiele nie przybyło .
                        Dlatego poważnie rozważam decyzję wymiany na taki z arla :wink: .
                        Uzyskać 11 koni i ze 20 niuta przyrostu,warte jest tych 150ciu złotych i tygodnia modzenia.

Więc jak,zachowasz się jak mężczyzna,znawca i wrzucisz coś ciekawego,pisząc ze dwa zdania na temat modyfikacji,ustawień,czy w dalszym ciągu będziesz chował się za plecami kolegi?

[ Dodano: Czw 12 Sty, 12 19:46 ]
                        grzegorzp, daruj sobie te mądrości i ustosunkuj się do tego,o co Cię pytałem.
                        Możesz napisać coś sensownego,czy będziesz dalej rżnął gł..pa?

grzegorzp napisał/a:

Co ma niby nie być tą moją winą,bo już za Tobą nie nadążam?
                        Ja bym chciał,żebyś mi pokazał,jakim to Ty jesteś znawcą,przedstawił swój wynik,opisał co i jak,bo poza setupem niczego konkretnego nie przedstawiłeś :P .
                        A do powiedzenia masz niemal tak samo dużo,jak Twój kolega,który po samej wymianie dolotu uzyskał aż 11 koni bonusa.
                        Wiesz,jak dyskutujemy na temat modzenia,to wypadało by,żebyś jako wybitny znawca poparł swoje teorie dowodami,a nie zachowywał się jak szczeniak,któremu ktoś zabrał kość.
                        Jeżeli sagon pisze,że zmiana dolotu w golfie III afn daje odczuwalne rezultaty,to nie pisze tak tylko dlatego,żeby zaistnieć w temacie,jak ma to miejsce w Twoim przypadku.
                        A to,że uzyskałem tylko nędzne 185 koni,podczas gdy Twój kolega aż 187,to bardziej zasługa delikatnego softu,oraz kilku innych ważnych czynników,niż wina dolotu.
                        Jednak czytając post Twojego kolegi muszę stwierdzić,że mój dolot niestety,muszę to przyznać jest kompletnie do du..y :cry: ,bo nie uzyskałem na nim aż 11tu koni przyrostu,BEZ RUSZANIA SOFTU :lol: ,jak miało to miejsce u Twojego kolegi.Poprawił się niuton,znacznie,ale mocy to za wiele nie przybyło .
                        Dlatego poważnie rozważam decyzję wymiany na taki z arla :wink: .
                        Uzyskać 11 koni i ze 20 niuta przyrostu,warte jest tych 150ciu złotych i tygodnia modzenia.

Więc jak,zachowasz się jak mężczyzna,znawca i wrzucisz coś ciekawego,pisząc ze dwa zdania na temat modyfikacji,ustawień,czy w dalszym ciągu będziesz chował się za plecami kolegi?

Dla kolegi,przykład tego,co można uzyskać lejąc paliwo do 4400,a nie jak u mnie do 4000,na seryjnym kolektorze ssącym z afna,przy tych samych dawkach,doładowaniu 1.5 bara,tylko tutaj na 260tkach.
                        Zwróćcie wybitni znawcy uwagę na krzywą mocy,zobaczcie,co się dziej z mocą od 3800 w tym przypadku.
                        Auto posiadało fmic,więc dużo chłodniej w dolocie i wydech 60mm na jednym tłumiku.
                        Załączone pliki

Komentarz

• Walus
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 172

Nie robie śmietnika, wklejając wszystko i pisząć epopeje.. Wejdź na odpowiednią zakładkę i masz wszystko poparte wykresami zdjęciami i robione na tej samej hamowni.
                          Ps odnośnie dawek jutro dostaniesz co i jak. Strasznie jesteś agresywny. I masz problemy ze zrozumieniem.

Komentarz

• sagon
                            Drive
                            • 2011
                            • 46

Walus, epopeje pisał Sienkiewicz,ja jedynie wam,wybitnym fachowcom w dziedzinie modzenia 1.9 tdi vp staram się przedstawić inny punkt widzenia.A nie da się ukryć,że macie nieco inny od mojego,dla was jedyny słuszny,dla mnie już nie koniecznie.
                            Najbardziej interesuje mnie,na jakim zestawieniu uzyskałeś te kosmiczne 187 koni.
                            Wynik po zmianie dolotu,to już inna bajka.

Walus, nie miałem okazji,więc zrobię to teraz,gratuluję takiego przyrostu po zmianie samego dolotu,piękny wynik.
                            Inni muszą remap softu przeprowadzić,a Ty bez niczego miałeś taki bonus.
                            Gratuluje wyniku,piękne cyferki.
                            Ja bym musiał dla takiego przyrostu trochę podlać,ale mój dolot nie był w serii tak zryty,jak w ahfie,czy asv,nie zmnieniałem też przepływki,więc i przyrosty po przeróbce pewnie były mniejsze.
                            Swego czasu kolega Jaro4444 dokonywał pomiarów na hamowni po zmianie dolotu i u niego też coś tam przybyło,bez remapu chyba z 8 koni.
                            Ale biorąc pod uwagę dolot z ahf i z arla,inna przepływkę,to taki wynik nie dziwi.
                            Tak na poważnie,to takie przyrosty po zmianie kompletnego dolotu od arla są głównie zasługą przepływomierza,a nie wyłącznie większych przepływów i mas powietrza.
                            Dlatego aby były odpowiednio przeliczne,trzeba bezwzględnie zmodyfikować mapę.
                            Fotka jego autorstwa.
                            Nie jestem agresywny,jedynie uczulony na opinie tych wydawałoby się największych znawców,którzy lepiej wiedzą,co mam wymienione,a co mam seryjne.
                            Zęby zjedli na modzeniu tdi,uzyskali lepsze wyniki przy lepszych dodatkach,tylko jakoś nie mogę się dopatrzyć konkretnych danych.
                            Pozdrawiam i czekam.
                            Załączone pliki

Komentarz

• looker
                              RS
                              • 2008
                              • 1886
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Sagon - polecam wytłuszczenie bo w swoim zapamiętaniu nie chcesz doczytać, że walus robił jednak korektę !
                              Zamieszczone przez Walus
                              Ja miałem pompe 11, turbo arl, 230, i bez malego pierda było 187 po załozeniu kompletnego dolotu z arl było 198Km i 438Nm. Cały komplet kosztował 150zł + plus poźniej korekta.
                              OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                              SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• sagon
                                Drive
                                • 2011
                                • 46

looker, jakoś mi to umknęło,albo kolega poprawił post :wink: .
                                Czyli te 198 było już po korekcie softu,czyli na zwiększonych dawkach.
                                Teraz pytanie ile kolega Walus, miał tam dolane,do jakiego zakresu obrotowego,przy jakim napięciu,na jakim coolerze,wydechu i przy jakim doładowaniu?
                                Mile widziany wykres .

Druga sprawa,jak to wyglądało w przypadku tych 187 i nie wiadomo jakiego niutona?
                                Skoro moje 185 na takim zestawieniu według niego to lipa,to interesują mnie bardzo jego wartości i mody mechaniczne,na których uzyskał tak wielką moc.

Powtórzę u mnie 46mg,1.6 bara,napięcie przy 4000 4.5v,max moc przy 3940,seryjny wydech i smic.

Czekam.

Komentarz

• Walus
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 172

Nie to było bez korekty 198Km i 432Nm . po korekcie było 192KM 395Nm

tutaj masz kilka wykresów . lecz bez ostatniego setupu.

dawki dzisiaj sprawdzę jakie były jak tylko bedzie to możliwe.

Komentarz

• sagon
                                    Drive
                                    • 2011
                                    • 46

Walus, dla mnie najważniejsze są dane odnośnie modyfikacji na te 184/380,czyli praktycznie tak samo,jak u mnie z smic-iem przy 3940.
                                    Widzę,że max moc przy 4130.Zauważ,co się dzieje z mocą od 3800,jak się leje wyżej niż w moim przypadku.
                                    Bo w tym na 189/421 bankowo jest więcej podlane.

Widzę,że był fmic,a to już zmienia postać rzeczy,w dolocie na bidę 30 stopni mniej,jak u mnie .
                                    Druga sprawa,przy fmic-u,lejąc wyżej masz co najmniej 5 koni więcej już przy 4200,co dokładnie widać na Twoim wykresie,ale też na wykresie,który wrzuciłem. Wydech pewnie seria,bo nic nie pisze,czyli dawki,napięcie i doładowanie :wink:.

Reszta mnie nie interesuje,bo masz przepływkę która sama w sobie już dużo daje,nawet bez korekty.
                                    To tak samo,jak ze zmianą mapsensora z 051b na 051c,turbo automatycznie dmucha 0.5 bara więcej od wartości zadanej.
                                    Ale jak chcesz,to podaj też inne dane,mnie jednak,jak piszę interesuje to,co miałeś przy 184/380.

Pozwoliłem sobie na małe porównanie mocy i momentu,dół masz lepszy,ale to dlatego,że masz więcej podlane i dmuchnięte.Ja ograniczałem dawki z racji dwumasa.
                                    I tak moc i moment u Ciebie i u mnie:

1600-55/230 50 235 masz 5 koni więcej,ale 5 niuta mniej
                                    1800-80/315 68/290 masz 12/25 więcej na +
                                    2000-100/355 87/330 masz 13/25 więcej na +
                                    2500-135/380 127/377 masz 8/3 więcej na +
                                    3000-160/380 155/377 masz 5/3 więcej na +
                                    3200-170/365 166 373 masz 4 konie więcej i 8 niuta mniej
                                    3400-173/360 175/365 masz 2 konie i 5 niuta mniej na -
                                    3600-178/337 180/355 masz 2 konie i 18 niuta mniej na -
                                    3800-180/335 184/340 masz 4 konie i 5 niuta mniej na -
                                    4000-182/320 185/320 masz 3 konie mniej na -
                                    4100-184/315 182/305 masz 2/10 więcej,ale i wyżej lane na +

Czyli do 3000 masz lepiej,bo więcej podlane,powyżej pomimo fmica i większych dawek wypadasz słabiej.
                                    Teraz jeszcze tylko podasz dawki,napięcie i doładowanie i wszystko będzie jasne.
                                    Zobaczymy przy jakich Ty nastawach uzyskałeś to samo,co ja.

Komentarz

• przemeku
                                      Ambiente
                                      • 2007
                                      • 222

sorki chłopaki, ale te Wasze wywody sa bez sensu. Jak można porównywać wyniki na róznych setupach, z różnych hamowni i to z różnych aut gdzie silniki moga byc w róznej kondycji. Nawet jeśli hamownie będa pokazywały to samo to przy tym samym sofcie w różnych autach wyniki będą inne.
                                      sagon, a Ty rób lepiej FMICa bo w lecie te 185KM bedziesz miał tylko przy pierwszym wciśnięciu gazu.

Komentarz

• sagon
                                        Drive
                                        • 2011
                                        • 46

przemeku, jest sens,bo chcę się przekonać,przy jakich zestawieniach Walus, uzyskał 184/380.
                                        Kondycja,kondycją,hamownia hamownią,jedna i druga jest dobra.Jednak te same,dokładnie te same mody w silniku.
                                        Ja się nie czepiam kilku koni różnicy,chcę tylko wiedzieć ile miał podlane,ile dmuchnięte i jakie było napięcie przy max mocy.
                                        Bo na obecnym etapie górą,pomimo fmic-a wypada trochę słabiej.
                                        Ale skoro kolega uważa mój wynik jest marny,to być może zobaczymy,co było u niego.
                                        Dlatego chcę się dowiedzieć,co miał u siebie w sofcie na te 184/380.
                                        Pomijam fmic-a i fakt,że max moc ma wyżej,jak ja.Zaczął dyskusję,podniósł mi ciśnienie doładowania ,to trzeba ją po męsku zakończyć.

A fmic będzie,później pomiar,na tej samej hamowni,następnie wydech i ponowny pomiar.
                                        Ze sprzęgłem poczekam do czasu,aż padnie.

Odnośnie setapu na 188/421,to tam już są zupełnie inne,większe dawki,dlatego to zestawienie aż tak bardzo mnie nie interesuje.Ale jak poda ile ma w 008,001,to spoko.

Komentarz

• Walus
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 172

Odnośnie mocy wcześniej czy później to zależy wszystko od turbo. Możesz wlac tone koksu jak turbo nie wstanie to nic niema.
                                          Chłopie to się zdecyduj czy chcesz dawki przy przejściu ze zwykłego dolotu na arl czy jak był setup na 184Km a jak byś się wgłebił to dawki były te samego 184 i 198KM tylko dolot się zmienił dawki 47mg i 1,6bara.
                                          Wszystko w temp 24,6 wiec lato. ciekawe jak u ciebie w lecie bez ic.

Jak przemeku napisał wywody sa śmieszne ale wielu z nas ma zmodzone fury i nie nosi głowy w gwazdach bo ja mam i jestem naj....

Czytaj ze ze zrozumieniem poprzednie posty bo coś nie halo.

Komentarz

• sagon
                                            Drive
                                            • 2011
                                            • 46

Walus, tak myślałem,liczyłem,że coś około 47mg,bo żadna ori 11tka nie wypluje takiej mocy przy mniejszych dawkach.
                                            Napięcie typowe dla mapy z ahh,więc dla 47 mg też większe,jak u mnie.
                                            Ja jak mierzyłem moc latem,to w dolocie miałem 75 stopni,ale nie o tym mowa.
                                            Czyli,jak na 47/1.6 bara szału nie ma,to dlaczego uważałeś,że mój wynik jest marny?
                                            Pamiętaj,że masz przepływke,która ma większe możliwości,jak moja.
                                            A na podobnej miałeś przy większych dawkach,fmicu,słabszą górę,jak ja na mniejszych dawkach i smicu.
                                            Gdybym założył smic,co zrobię,dolał 47mg,to idę z Tobą o zakład,że przy 4200 mam co najmniej 195 koni.

Zamieszczone przez Walus
                                            ale wielu z nas ma zmodzone fury i nie nosi głowy w gwazdach bo ja mam i jestem naj....
                                            ,

Przepraszam,ale to Ty chyba zacząłeś,nie pamiętasz,kto miał lepszy,a kto gorszy wynik?
                                            Ja tylko chciałem się dowiedzieć,na jakim zestawieniu uzyskałeś te 184/380.
                                            Daleko mi jeszcze do noszenia głowy w chmurach,bo taki wynik,na 1wszy rzut oka nie jest niczym rewelacyjnym.

Zamieszczone przez Walus
                                            Wszystko w temp 24,6 wiec lato. ciekawe jak u ciebie w lecie bez ic.
                                            Zimą w dolocie miałem dużo więcej,niż Ty latem,na bank,a do lata zdążę wsadzić fmica,więc będzie tylko lepiej :wink: .

Walus, kończmy tę śmieszną dyskusję,pozdrawiam i powodzonka.
                                            BTW,coś kolega grzegorzp ucichł,a też dużo modził.

Komentarz

• grzegorzp
                                              Drive
                                              • 2008
                                              • 90

sagon,
                                              po co szukasz zaczepki? :roll:

Wiem, że mierzysz swoją miarką ale nie wszyscy mają potrzebę udowadniać,
                                              wartościować, być najnajlepszym, najnajnajmądrzejszym i nie wszyscy modzą fury bo mają kłopot z męskością.
                                              Poczytaj swoje posty i może zrozumiesz dlaczego nie udzielam się już w Twoim temacie. :roll:

swoje problemy rozwiązuj u specjalisty, a mnie w to nie mieszaj

Komentarz

• sagon
                                                Drive
                                                • 2011
                                                • 46

grzegorzp, nie szukam zaczepki,szukam jedynie odpowiedzi na postawione pytanie.
                                                Kolega napisał,co i jak miał zrobione i wyszło,jak wyszło,choć śmiał się z mojego wyniku.
                                                To mnie trochę zbulwersowało,dlatego pytałem jego i Ciebie
                                                Ty też chyba coś tam kwestionowałeś,więc czekałem też na Twoją ripostę.
                                                Zaczynacie dyskusję,szydząc z takich,czy innych rozwiązań,w oparciu o wieloletnie doświadczenia,po czym na postawione pytanie odnośnie własnego wyniku piszesz:

nie wszyscy mają potrzebę udowadniać,
                                                wartościować, być najnajlepszym, najnajnajmądrzejszym i nie wszyscy modzą fury bo mają kłopot z męskością.
                                                Ty mnie posądzasz o jakieś braki?
                                                Ja nie szukałem,samo mnie znalazło,dzięki właśnie takim jak Ty,takim,którzy czyjeś mody krytykują,a sami na własnym przykładzie niczego nie udowodniają.

Jeżeli dla Ciebie 185 koni jest powodem do dumy,to gratuluję wyniku.
                                                Dla mnie jedynym powodem do dumy,jeżeli można użyć takiego słowa,jest tylko wydajność tej pompy,a nie sam wynik.
                                                Pomiar,którego dokonałem miał na celu tylko i wyłącznie sprawdzić jej możliwości i potencjał.Soft totalnie skillowany,tak dołem,jak górą,bo nie wiedzieliśmy,co tak naprawdę wyjdzie.
                                                Udało mi się jednak obalić wieczny mit jedynych,słusznych,kosmicznie drogich,martwych pomp z ahh,jako najlepszych dawców koników.
                                                A pytając o wartości,chciałem się jedynie przekonać,że faktycznie tak jest.

Poczytaj swoje posty i może zrozumiesz dlaczego nie udzielam się już w Twoim temacie. :roll:
                                                Może kiedyś zrozumiem.
                                                Świętej pamięci moja babcia mówiła mi,że ta krowa,która dużo ryczy,mało mleka daje.
                                                Pozdrawiam.

Komentarz

• grzegorzp
                                                  Drive
                                                  • 2008
                                                  • 90

Zamieszczone przez sagon
                                                  Świętej pamięci moja babcia mówiła mi,że ta krowa,która dużo ryczy,mało mleka daje.
                                                  Pozdrawiam.
                                                  Święte słowa,
                                                  a teraz zobacz objętość swoich postów

:roll:

Komentarz

• sagon
                                                    Drive
                                                    • 2011
                                                    • 46

Objętość jest,jest też wszystko to,co potrzebne do oceny modyfikacji.
                                                    Nie piszę,że modzę już latami,po czym brakuje mi odwagi na przedstawienie swoich wyników.
                                                    Nie wszyscy jednak lubią popierać swoje wyimaginowane teorie dowodami.
                                                    Pozdro.

[ Dodano: Wto 28 Lut, 12 15:32 ]
                                                    Okazało się,że turbina nie doładowuje.Soft po zmodyfikowaniu nie był logowany,więc dopiero w niedzielę na światło dzienne wyszedł fakt,że turbo nie dmucha zadanego.Przy 3800 powinna dmuchnąć 1.58b,dmucha 1.51,4krpm1.57,ma 1.46.
                                                    Trzeba będzie więc skrócić sztangę,bo dołem też słabo,zadane dmucha dopiero przy 2400.

Komentarz

Pracuję...